Macam Mana Nak Skor Exam Kalau Cikgu Ajar

Macam Mana Nak Skor Exam Kalau Cikgu Ajar

MACAM MANA NAK SKOR EXAM KALAU CIKGU AJAR SEMUA TAK INGAT??
HUHH !! Semua tak ingat?? biar betul??
.
.
Jom int3tree kongsi tips selesaikan masalah ni. TIPS NO 6 tu paling POWER !!
.
.
Susah menghafal memang menjadi alasan biasa kita dengar dari anak anak terutamanya subjek yang perlukan kemahiran dalam menghafal seperti sejarah, formula matematik tambahan, dan lain lain.Setiap hari, anak disibukkan dengan aktiviti sekolahnya dan semakin hari banyak subjek yang harus dikuasainya.
.
.
Masalah susah menghafal akan memberi impak yang buruk pada \"result\" yakni makin merosot.Oleh karena itu,
Anda sebagai ibu bapa sebaiknya membantu anak dalam mengatasi masalah susah menghafal ini. Disini, kami kongsikan
beberapa tips agar proses menghafal menjadi semudah ABC.
.
1.Pastikan anak anda cukup rehat atau tidur 7-8 jam sehari.

2.visualkan semua nota dengan menampal dan warnakan seperti peta minda.

3.mulakan sesi mengingat dengan 7 fakta dengan mengaktifkan 3 sensori iaitu visualkan, sebutkan (auditory) dan gayakan (kinestetik)

4.sebaiknya sesi menghafal hanya mengambil masa 10-15 minit untuk satu sesi, rehat 5 minit dan sambung sesi seterusnya selama 10-15 minit.

5.Elakkan anak dgn makanan dan minuman yang manis dan bergas.

6.Aktifkan penggunaan warna (highlighter) dalam membaca dan menghasilkan nota. gunakan 3 warna ni. (kuning, hijau dan oren).
.
.
Jadi lepas ni, boleh la tengok perubahan skor exam anak anak. InshaAllah Int3tree mendoakan semoga dipermudahkan dan mendapat manfaat dari perkongsian ini.

#int3tree
#bekalkanint3treesetiaphari
.
==========================================
.